Ivan Faldyna

Harry Potter and the cursed child

1. 09. 2016 23:26:25
Po dlouhých devíti letech, od vydání poslední ze sedmi knih kultovní série, se fanoušci Harryho Pottera konečně dočkali dalšího příběhu z kouzelnického světa.

Harry Potter je fenomén, který si na přelomu třetího tisíciletí získal mnoho dětských i dospělých srdcí. Autorka J. K. Rowlingová si oblibu získala především díky propracovánému příběhu, ale také velice čtivému stylu psaní, který opět přivedl mnoho dětí k četbě. Prvních sedm knih se prodalo přes 450 milionů výtisků a z autorky učinil jednu z nejbohatších žen světa.

Novou knihu, Harry Potter and the cursed child, která na podzim vyjde i v českém překladu, však nenapsala sama. Dílo je výsledkem společné práce Rowlingové s divadelním režisérem Johnem Tiffanym a dramatikem Jackem Thornem. Tato koprodukce dává smysl, jelikož dílo bylo prvotně určeno pro divadelní jeviště a svou premiéru si odbylo již 31. července tohoto roku v Londýnském Palace Theatre. Následně bylo upraveno pro knižní vydání.

Jakožto velký fanoušek celé potterovské série jsem na překlad nemohl čekat a rozhodl jsem se, že si přečtu anglické vydání. Kniha není napsaná nijak složitou angličtinou a i méně zdatní angličtináří budou schopni text přelouskat. Navíc, originál je vždy lepší než překlad, a proto všem, kteří stejně jako já něchtěli čekat, než se na pultech knihkupectví objeví české vydání, doporučuji přečist si anglickou verzi.

Jak jsem již výše uvedl, jedná se o přepis divadelní hry, takže se nejedná o klasické prozaické dílo, jak jsem u Rowlingové zvyklí, ale o drama. Neočekávejte tedy žádné dlouhé popisy události, místností nebo postav, ale vždy pouze krátký popis scény. Tento styl může mnoho potencionálních čtenářů odradit, ale já si naopak myslím, že podoba dramatu přinesla mnohem větší dějový spád, což je ku prospěchu věci.

Pokud bych měl knihu zhodnotit, tak bych ji ohodnotil devíti body z deseti. Najdeme v ní vše, na co jsme od Rowlingové zvyklí: vtip, napětí, lásku, propletené generační vztahy, plno kouzel a minimum mudlů. Co se příběhu týče, tak jsem byl velice mile překvapen. Nejedná se totiž o úplně zbrusu nový příběh, ale spíše o obohacení stávajícího světa o různé alternativní reality. Kniha nás pomocí obraceče času, který známe z třetího dílu série, zavede do minulosti. Ale jak všichni dobře víme, zahrávat si s minulosti je velice nebezpečné. Jákakoli změna totiž může naprosto změnit přítomnost. A o tomto hraním s časem je celý příběh. Některé z alternativních realit jsou velice temné. Například v realitě, kde se Voldemort dostane k moci. Paralela Voldemorta s Hitlerem a židů s mudlovskými šmejdy a kouzelníky s nečistým původem nabývá reálných rozměrů. Nakonec stejně zjistíme, že upravit přítomnost prostřednictvím cest do minulosti nikam nevede a hlavní protagonisté budou rádi, když se jim nakonec podaří navrátit přítomnost do pořádku.

Autor: Ivan Faldyna | karma: 14.72 | přečteno: 351 ×
Poslední články autora